nlfr
- T. 09 336 40 30

Investeren in vastgoed als alternatief voor het spaarboekje

Waardevastheid van vastgoed

De spaarrentes blijven historisch laag. Daarom zoeken heel wat mensen naar waardige alternatieven voor het spaarboekje. Meer en meer mensen kiezen ervoor om te investeren in vastgoed. Vastgoed heeft namelijk zijn waardevastheid doorheen de jaren reeds bewezen.

 

Wanneer we de huidige spaarrentes van grootbanken met elkaar vergelijken vinden we een basisrente van slechts 0,01% + getrouwheidspremie van 0,10%. Een totale jaarlijkse spaarrente van 0,11% terwijl de gemiddelde inflatie voor 2018 momenteel op 1,86% staat.

 

U verliest geld op de bank

Maar wat betekent dit nu juist voor uw spaargeld? Stel dat u €100.000 op de bank heeft staan, na 1 jaar aan de huidige rentevoet heeft u een totaalbedrag van €10.110. Uw spaarboekje heeft dus €110 opgebracht. Echter, wanneer u de gemiddelde inflatie van 1,86% in rekening neemt, is uw geld niet gestegen, maar met €1.860 in waarde gedaald. Dit komt dus neer op een verlies van maar liefst €1.750 op 1 jaar tijd.

 

Woning- en huurprijzen stijgen sneller dan inflatie

En toch blijft er massaal veel geld op spaarboekjes geparkeerd staan. De voornaamste redenen hiervoor zijn veiligheid en liquiditeit. Beleggen in aandelen, fondsen of obligaties brengt meer risico’s met zich mee en is voor veel Belgen onbekend terrein. Daarom vormt investeren in vastgoed een waardig alternatief. Dankzij verschillende formules die op de markt beschikbaar zijn kan het risico beperkt worden en liggen de potentiële rendementen hoger dan de inflatie. Zo stijgen ook in 2018 de woningprijzen en de huurprijzen terug sneller dan de inflatie.

 

Vastgoed brengt op meerdere manier geld op

Ten eerste zijn er de directe inkomsten gegenereerd uit het verhuur of gebruik van uw vastgoed. Deze jaarlijkse inkomsten liggen reeds hoger dan wat u via de spaarrente zou ontvangen. Naast de inkomsten uit huurgelden is er ook het meerwaarde potentieel. De gerealiseerde meerwaarde moet altijd bekeken worden over meerdere jaren. Uiteraard hebben factoren zoals locatie en bouwkwaliteit hier ook een invloed op. Verder brengen ook de fiscale voordelen onrechtstreeks geld op, zeker wanneer u vastgoed aankoopt via een financiering en uw investering uw lening terugbetaald.

 

Alternatieve projecten

Wie denkt aan investeren in vastgoed, denkt klassiek aan een (bescheiden) appartement of huis om te verhuren. Echter er zijn ook andere alternatieven op de markt, waarvan de ene al bekender is dan de andere. Investeren in seniorieën is stilaan ingeburgerd aan het geraken, maar heeft u al stilgestaan dat u ook kan investeren in hotels of parkeerplaatsen op een betaalparking? Dit klinkt misschien heel duur, maar dergelijk investeringen staan er net voor gekend om aan een lage instapkost te starten. Zodoende zijn deze toegankelijk voor een breder publiek.

Zijn hotels of parkeerplaatsen net een brug te ver voor u of wenst u meer zekerheid omtrent uw extra inkomen? Dan kan vastgoed met verhuurgarantie voor u wel de ideale oplossing zijn. Neem gerust een kijkje op onze projectpagina’s om meer te weten over de werking van deze investeringen.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Inschrijving nieuwsbrief

Ik ga akkoord met het Privacybeleid.
Voer de Captcha in Herlaad

MEEST RECENT

Creadomus