nl
- T. 09 336 40 30

Investeren in vastgoed als alternatief voor het spaarboekje

Waardevastheid van vastgoed

De spaarrentes blijven historisch laag. Daarom zoeken heel wat mensen naar waardige alternatieven voor het spaarboekje. Meer en meer mensen kiezen ervoor om te investeren in vastgoed. Vastgoed heeft namelijk zijn waardevastheid doorheen de jaren reeds bewezen. Toch is het niet zo zwart wat, wie meer wil verdienen dan met een spaarboekje, moet ook meer risico’s nemen.

 

Wanneer we de huidige spaarrentes van grootbanken met elkaar vergelijken vinden we een basisrente van slechts 0,01% + getrouwheidspremie van 0,10%. Een totale jaarlijkse spaarrente van 0,11% terwijl de gemiddelde inflatie voor 2018 momenteel op 1,86% staat.

 

U verliest geld op de bank

Maar wat betekent dit nu juist voor uw spaargeld? Stel dat u €100.000 op de bank heeft staan, na 1 jaar aan de huidige rentevoet heeft u een totaalbedrag van €10.110. Uw spaarboekje heeft dus €110 opgebracht. Echter, wanneer u de gemiddelde inflatie van 1,86% in rekening neemt, is uw geld niet gestegen, maar met €1.860 in waarde gedaald. Dit komt dus neer op een verlies van maar liefst €1.750 op 1 jaar tijd.

 

Huurprijzen zijn gekoppeld aan de inflatie

En toch blijft er massaal veel geld op spaarboekjes geparkeerd staan. De voornaamste redenen hiervoor zijn veiligheid en liquiditeit. Beleggen in aandelen, fondsen of obligaties brengt meer risico’s met zich mee en is voor veel Belgen onbekend terrein. Daarom vormt investeren in vastgoed een waardig alternatief, zij het natuurlijk risicovoller dan sparen. Dankzij verschillende formules die op de markt beschikbaar zijn kan het risico enigzins beperkt worden en liggen de potentiële rendementen wellicht hoger dan op de spaarboek.


Vastgoed brengt op meerdere manier geld op

Als alles goed loopt, genereert vastgoed ten eerste directe inkomste uit de verhuur of het gebruik van uw vastgoed. Deze jaarlijkse inkomsten liggen potentieel hoger dan wat u via de spaarrente zou ontvangen. Naast de inkomsten uit huurgelden is er ook het meerwaarde potentieel. De gerealiseerde meerwaarde moet altijd bekeken worden over meerdere jaren. Vastgoed is nooit een goede korte termijnbelegging door de hoge instapkosten (bv notariskosten en registratie) Verder brengen ook de fiscale voordelen onrechtstreeks geld op, zeker wanneer u vastgoed aankoopt via bijvoorbeeld een opstalrecht (Erbbaurecht in Duitsland) en of een financiering.


Voorzichtigheid en zin voor realisme geboden

Wie gelooft snel rijk te worden door op korte termijn in vastgoed te investeren is eraan voor de moeite. Meerwaarde op een specifiek pand wordt doorgaans maar na 5 tot 10 jaar gerealiseerd door de hoge aankoopkosten die in het begin gemaakt moeten worden om het te kunnen verwerven. Op korte termijn moet eerder met minwaarde gerekend worden dan met meerwaarde. Ook huurders kunnen uitvallen waardoor er periodes kunnen zijn van leegstand. Net als bij uw eigen woning moet ook altijd rekeningen gehouden worden met instandhoudingskosten en herstellingen. Desalniettemin is het erg waarschijnlijk dat op langere termijn, bijvoorbeeld binnen 20 jaar, een vastgoedinvestering meer opgebracht zal hebben dan een risicoloze belegging van spaargelden op de spaarrekening.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Inschrijving nieuwsbrief

Ik ga akkoord met het Privacybeleid.
Voer de Captcha in Herlaad

MEEST RECENT

Creadomus